Na de zoektocht heeft Siri niet aan moeder Rohini verteld dat ik naar Sri Lanka zou komen. Pas een paar weken voor we naar Sri Lanka zouden gaan heeft Siri moeder Rohini ingelicht. De week voor we in Sri Lanka aankwamen heeft moeder Rohini elke dag gebeld met Siri. Ze vroeg dan of we al in Sri Lanka waren.
Ze had wat geld gespaard en een simkaart gekocht. Een mobiele telefoon leende ze van iemand anders.

Om een rustige ontmoeting te hebben, hebben we gevraagd moeder Rohini naar ons logeeradres te komen. We hebben het guesthouse van Siri de komende weken als uitvalsbasis.

Omdat het voor moeder Rohini niet mogelijk is zelf met het openbaarvervoer te komen, laten we haar ophalen. Zij woont ruim 60 km. bij ons logeeradres vandaan. Ze wordt opgehaald met een tuk-tuk, een driewielige brommer. De reis duurt ruim anderhalf uur.

De eerste keer dat ik haar zag ging er van alles door me heen. Het was heel fijn om haar te zien en vast te houden. Ook moeder Rohini was heel erg blij mij te zien. In het begin kon ze maar weinig zeggen door alle emoties die op haar afkwamen.

Siri trad op als tolk. Ik spreek wel Engels, maar geen Sinhala. Moeder Rohini spreekt alleen maar Sinhala. Eerst was het eigenlijk wel wat onwennig, later ging het steeds beter.

Ze was zo enorm blij mij, maar ook de hele familie te zien.

Ik had voor haar een fotoboek meegenomen. Hierin foto’s van mij als baby tot de tijd van nu. Ze was hier heel blij mee.

Aan de man die bij haar woont op de plantage heeft ze niet verteld wie wij waren. Voor hem waren we mensen uit Saoedi Arabië. Zo rond 1980 heeft moeder Rohini daar een poos gewerkt.

’s Middags hebben we haar en de man een maaltijd gegeven. Dat smaakte hen goed. De man was ook meegekomen, dat was niet de bedoeling. Hij was gewoon in de tuk-tuk gestapt. Hij heeft verder niet bij ons gezeten, maar in een ander gedeelte van de tuin.

In de loop van de middag moeten we afscheid nemen. Ze wordt weer thuisgebracht met de tuk-tuk.

We spreken gelijk af dat we een andere dag naar haar toegaan. We zullen moeder Rohini thuis ophalen en dan met elkaar naar de andere familieleden gaan.

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK